| 561. Sałatka z białej kapusty Składniki: główka kapusty, 4 ogórki kiszone lub korniszony, 2 pomidory, 10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy, natka, 1/2 kubka śmietany kremówki, sól, pieprz. Sos: 6 łyżek oleju lub oliwy, łyżeczka musztardy, 2 łyżki oct... |
| 562. Sos z czarnych oliwek 20 czarnych oliwek bez pestek, 60 ml wywaru z drobiu, 2 ząbki czosnku, 3 filety anchois, kilka posiekanych kaparów, 100 ml oliwy, sól, pieprz, 3 łyżki octu winnego. Oliwki i wywar mięsny rozetrzeć na gładką masę z rozgniecionym czosnkiem i a... |
| 563. Majonez domowy 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny, 100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek), musztarda. Jajka starannie umyć, na 3 sekundy zanurzyć we wrzątku. Białka delikatnie oddzielić od żółtek. Żół... |
| 564. Sos chrzanowy wykwintny 5 dag korzenia chrzanu, 3/4 szklanki majonezu, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 1 jabłko (10 dag), 5 dag śmietany 36-procentowej, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz, Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewie... |
| 565. Sos chrzanowy z borówkami 5 dag korzenia chrzanu, 20 dag dżemu z borówek, 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Wymieszać... |
| 566. Sos chrzanowy z marchewką 5 dag korzenia chrzanu, 1 marchewka, 5 dag śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, cukier i sól, Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Marchew umyć, obrać, opłukać na tej samej tarce. Połacz... |
| 567. Sos chrzanowy z jabłkami 30 dag jabłek, 5 dag korzenia chrzanu, 1 płaska łyżka mąki przennej, 2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki), sok z 1/2 cytryny, cukier i sól, Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito. Chrzan umyć, o... |
| 568. Sos tatarski 250 g majonezu, 4-5 korniszonków, cebula, 1-2 łyżeczki kaparów lub grzybków w occie, natka, szczypiorek, estragon (niekoniecznie), Korniszony, cebulę, natkę, szczypiorek i etragon posiekać, wymieszać z majonezem. Kapary dołożyć w cało... |
| 569. Sos muślinowy. 10 dag gęstego majonezu, 40 ml białego wytrawnego wina, białka z 2 jajek, ocet balsamiko, sok z 1/2 cytryny, sól. Majonez wymieszać z winem, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Kiedy utworzy się jednolita masa, delikatnie połączyć ją z ubitymi na szt... |
| 570. Sos musztardowo-miętowy 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki, 1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny, 1 saszetka mięty ekspresowej, 1 łyżka łagodnej musztardy, 1 żółtko, sól. Miętę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku. Wywar z warzyw połaczyć z naparem mięty. Z tłuszczu i m... |
| O mieście Strzyżów |
| Historia miasta Strzyżów |
| Atrakcje Turystyczne |
| Gminy Powiatu |
| Lokalizator i MAPA |
| Atrakcje Przyrodnicze |
| Sport, Turystyka |
| Znane osobistości |
| Czy parking na rynku w Strzyżowie powinien być płatny? |
| Sos musztardowy 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki cukru, 2 - 3 łyżki musztardy. Żółtka utrzeć z oliwą, cukrem i musztardą.... Więcej |
listopad, 2025
| pn | wt | śr | cz | pt | sb | nd |
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!
| O strzyzowiak.pl | | Reklama w Strzyzowiak.pl | | Prawa autorskie | | Patronat medialny | | Współpraca z mediami | | Pomoc (FAQ) | | Redakcja i kontakt |
|
Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl, |
||||||