Dodaj ogłoszenie   Twoje konto   Napisz wiadomość   Kontakt     Zaloguj
Blogi Forum dyskusyjne Gry i rozrywka Filmy Galeria zdjęć Wzory dokumentów Przepisy kulinarne Randki ze Strzyżowa i podkarpacia Kamerki online Kalendarz Imprez firmy Strzyżów ogłoszenia Strzyżów Strona główna portalu strzyzowiak.pl
Beaujolais Nouveau 2015 z produktami Polwax

Kupując w tym roku wino z Włoch, czy Francji – lub sięgając po produkt jednej z kilkudziesięciu polskich winnic, które starają się przywrócić w naszym kraju tradycję winiarskie – można pośrednio zetknąć się z jednym z kilku specjalistycznych wosków wytwarzanych w spółce Polwax.

 

 



- Rynek produktów dla szeroko rozumianego rolnictwa, sadownictwa i ogrodnictwa od dawna pozostaje w kręgu naszego zainteresowania. To rynek bardzo wymagający ze względu na różnorodność produktów, środowiskowe warunki uprawy i zmieniające się ostatnimi laty wyjątkowo szybko warunki klimatyczne. Opracowaliśmy rozwiązania, które można z gwarancją oczekiwanych funkcjonalności stosować – podkreśla Jacek Budzowski, dyrektor handlowy spółki. – Nasze produkty radzą sobie na rynku bardzo dobrze. Najlepszym przykładem jest choćby to, że włoscy i francuscy winiarze trafili do nas samodzielnie – dodaje.

Zastosowanie wosku to sprawdzona i uznana w szkółkarstwie metoda. Utrata wody jest szczególnie dotkliwa podczas transportu i w krótkim okresie po umieszczeniu sadzonki w ziemi, kiedy, ze względu na słabo rozwinięty system korzeniowy, zaopatrzenie rośliny w wodę jest słabe. – Opracowana przez nas kompozycja wosków, pozwala na znaczne zredukowanie związanych z tym strat – dodaje Izabela Robak, dyrektor rozwoju Polwax.

Warstwa wosku zielonego ogranicza parowanie wody oraz wytwarza mechaniczne zabezpieczenie - poprzez wytworzenie elastycznej i dobrze przylegającej warstwy ochronnej. Wosk zielony jest również odpowiednim środkiem do pokrywania korzeni oraz pędów naziemnych roślin w tym do zabezpieczania miejsc szczepień. Warstwa wosku chroni przed wyschnięciem, szczególnie delikatne miejsce połączenia podkładu i szczepu oraz wspomaga proces łączenia się, czyli tzw. kalusowanie.

Dobre wina ze Śląska i Podkarpacia

W tym roku POLWAX został jednym ze sponsorów X Konwentu Polskich Winiarzy w Jaśle. – Winnice coraz śmielej wracają na polskie, nie tylko południowe stoki – z uśmiechem opowiada Izabela Robak. - Mamy dla nich kilka ciekawych produktów i pomysły na kolejne. Współpraca z tym środowiskiem to bardzo ciekawe wyzwanie i okazja do wprowadzenia kolejnych specyfików do oferty. Póki co, poza woskami do ochrony sadzonek, mamy tez specjalny wosk do ochrony i zabezpieczania drewnianych beczek – dodaje pani dyrektor.

Tradycja uprawy winorośli na Dolnym i Górnym |śląsku sięga XI wieku. Wybitny znawca historii regionu Leszek Jodliński wspomina w jednym ze swoich opracowań, że co prawda król Prus Fryderyk I miał powiedzieć o miejscowym winie, że „lepiej wygląda niż smakuje” (cytuje tę jego wypowiedź przyszły prezydent USA, John Quincy Adams wędrując po Śląsku w 1803 roku). Nie zmienia to faktu, że w piwnicach Zielonej Góry (Grünberg), Środy Śląskiej (Neumarkt), Lubiąża (Leubus) czy Bytomia Nadodrzańskiego (Beuthen a.d. Oder) składowano wyprodukowane tutaj wina i nimi właśnie intensywnie handlowano (nawet, jeśli dla poprawienia smaku, wzorem Greków i Rzymian, dodawano do nich w średniowieczu ziół lub dosładzano miodem).

Jak pisze Jodliński na swoim blogu(jodlowanie.pl), w 1787 roku na Śląsku było 3439 winnic, z czego aż 3 100 w powiecie zielonogórskim, a 1 217 winnic we wsiach Dolnego i Górnego Śląska. W 1867 roku w okręgu zielonogórskim funkcjonowało już 4 600 winnic, obejmując obszar 6 000 mórg pruskich. Roczna produkcja wina w udanym roku wynosiła do 60 000 wiader wina (jedno wiadro (niem. Eimer) wina w Prusach miało pojemność 68,7 litra; a we Wrocławiu 55,6 litra), dzieląc się na 80 kwart; źródło: rocznik statystyczny dla Śląska z 1867 roku).

Specjalnością zwłaszcza winiarstwa Dolnego Śląska stały się wina musujące to powstające w firmie firma Häusler, Förster und Grempler, (następnie Grempler & Co.), zdobyło nagrody na Wystawach Światowych w Paryżu w 1855 roku, w Londynie w 1862 roku, w Wiedniu w 1873 roku.

Po setkach lat uprawa winorośli, znów rozwija się także na Podkarpaciu. Dziś działa już w tym regionie przeszło 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch, trzech hektarów; przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa, Przeworska.

Tadeusz Blofer

 

 

 



tbysiewicz, 01-12-2015, odsłon: 2311
Komentowanie dozowolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.
Menu
 

 
Informacje
Sonda
Czy parking na rynku w Strzyżowie powinien być płatny?
Nie, to jest bezcelowe.
Tak, ale opłaty są za wysokie
Tak, w końcu jest wolne miejsce!
Pogoda
Wasze opinie o NAS
Super strona

Więcej
Wyszukiwane tagi
Kursy walut
 
Ciekawy przepis
Sałatka z tuńczyka
400 g. tuńczyka z puszki, 1/2 grejpfruta (niekoniecznie ), banan, 250 ml. majonezu, łyżeczka soku cytrynowego, 3 jajka ugotowane na twardo, słodka pap...
Więcej
Ostatnio dodany film
Skecz studnówkowy
Ostatni blog
Dnia 28-07-2023 o godzinie 12:08 użytkownik WojtunJacek dodał wpis na swoim blogu: Grupa Śpiewacza
Ostatnie komentarze

centrum_dowodzenia_strzyzow

Boks reklamowy

Kalendarz wydarzeń
kwiecień, 2024
pnwtśrczptsbnd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!

Wizytówki
Reklama
Ciekawe linki
facebook strzyzowiak.pl

Gorąca linia - poinformuj Nas o zdarzeniu Napisz do nas... Wyślij

 

 


 O strzyzowiak.pl  Reklama w Strzyzowiak.pl  Prawa autorskie  Patronat medialny  Współpraca z mediami  Pomoc (FAQ)  Redakcja i kontakt     

Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl,
Korzystanie z Portalu oznacza akceptacją Regulaminu portalu oraz Polityką prywatności RODO

 

Strona strzyzowiak.pl używa plików cookies i podobnych technologii w celu świadczenia usług, wyświetlania reklam i zbierania statystyk. Korzystając z niej zgadzasz się na ich używanie zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

Zamknij